Welcome to Our Website

Yerli güneş paneli üreticisine koruma

Mithat Yurdakul / ANKARA – Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Çin’in ardından Vietnam, Malezya, Tayland, Hırvatistan ve Ürdün menşeli “bir modül halinde birleştirilmiş veya panolarda düzenlenmiş fotovoltaik hücreler” (güneş paneli) ithalatında metrekare başına 25 dolar teminat alınacak. 25 Kasım 2023 tarihinde açılan ithalatta haksız rekabetin önlenmesine soruşturma kapsamında alınan karar uyarınca alınan teminatlar, Hazine’ye gelir olarak kaydedilecek. Soruşturmanın önlemsiz kapatılmasına karar verilmesi halinde, teminat uygulamasına son verilecek ve alınan teminatlar iade edilecek.

Çin’in damping marjına önlem

İthalatta haksız rekabet önlemi, Çin menşeli güneş panellerinin ithalatında da geçen sene uzatılarak sürdürülmüştü. Çinli bazı güneş paneli üreticilerinin Türkiye’ye yaptığı ihracata metrekare başına 20 dolar kesilmesi kararına gerekçe olarak, Çin menşeli güneş panelleri için CIF değerinin (eşya, sigorta, navlun bedeli toplamı) yüzde 25’i ila yüzde 30’u arasında değişen damping marjı gösterilmişti.

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli, Milliyet’e yaptığı açıklamada, kararla yerli panel üreticisinin korunduğunu söyledi. Halihazırda yerli güneş paneli üretiminin, yıllık kapasitenin 10 katını karşılayacak duruma geldiğini belirten Kaleli, 60’dan fazla fabrikanın panel üretimi yaptığını bildirdi. Panel teknolojisinde ithal ürünün hala yerliye göre biraz daha uygun fiyatta olduğunu vurgulayan Kaleli, “Ama kalite eklenince çok şey değişir. Panel üretiminde çok ciddi bir istihdam var. 60 fabrikada 30 bine yakın işçi çalışıyor” dedi. Türkiye’nin Çin ve Hindistan ile birlikte güneş panelinde önde gelen ülkelerden birisi haline geldiğine dikkat çeken Kaleli, “Türk üretici yurtdışında fabrikalar açmaya başladı. Arçelik ve Zorlu gibi devlerin bir çoğu panel üretimine girdi. Bu alanda istihdamın korunması için yerli üreticinin desteklenmesi gerekiyor. Bu nedenle alınan karar olumlu” şeklinde konuştu.

Kurulu güç 10’da 1’i geçti

Türkiye’nin elektrik üretimindeki toplam kurulu gücü, 2024 Şubat itibarıyla 107 bin 370 MW’a ulaşırken, toplam yenilenebilir kurulu gücü de 59 bin 560 MW’a oldu. Aynı dönemde güneş enerjisinde kurulu güç ise 11 bin 930 MW’a yükseldi. Güneş enerjisindeki yükselişle birlikte, panel teknolojisi de son dönemde önem kazanan sektörlerden oldu.

Kur çok etkili değil

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, döviz kurunun sektöre etkisiyle ilgili soru üzerine, döviz fiyatlarındaki halihazırdaki seyrin, sektörü çok etkileyen bir unsur olmadığını belirterek, kurdaki değişimleri paralel olarak enerji fiyatlarının da arttığına dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir